Pareiza parketa grīdas kopšana – svarīgi!

pareiza parketa grīdas kopšana

Grīdas segumi un to kopšana.

Izvēloties sev atbilstošāko grīdas segumu, svarīgi ir konsultēties ar grīdas pārdevēju kā konkrēto grīdu ir pareizi kopt – kādus kopšanas līdzekļus ir pareizi izvēlēties. Jāatceras, ka grīdas segums Jums kalpos ilgi tikai tad, ja tiks pareizi organizēta tā kopšana. Pirms izvēlies grīdu pajautā sev: “Vai esmu gatavs reizi gadā vaskot lakotu parketa grīdu?”, “Vai esmu gatavs rūpēties par eļļotu parketa grīdu sargājot to no vīna traipiem un ik pa laikam pārklājot to ar aizsargeļļu?” Ja pēc konsultācijas par pārdevēju saprotat, ka nevēlaties uzņemties lielas rūpes par grīdas kopšanu, varbūt palūdziet, lai Jums iesaka grīdas segumu, kas neprasa tik lielas rūpes.

Parketa grīdas.

Parketa grīdas dalās divās lielās grupās – lakotas un eļļotas parketa grīdas. Šoreiz nestāstīsim, kādi ir katra pārklājuma plusi un mīnusi, bet gan kā šos pārklājumus labāk kopt. Pareiza grīdas kopšana ir svarīga. Ja grīda tiks kopta pareizi, tā kalpos daudz ilgāk un ilgāk saglabās savu skaistumu.

Lakotas parketa grīdas.

Laka koka grīdas virspusē veido plānu lakas slāni, līdz ar to, mums ir jārūpējas par to, lai šis lakas slānis tur arī paliktu un nodiltu pēc iespējas lēnāk. Šim nolūkam ir ieteicams pēc lakotas grīdas ieklāšanas, vai esošas grīdas nolakošanas uz tās uzklāt aizsargvasku. Aizsargvasks lakas virspusē izveido plānu plēvīti un pirmā sāk dilt vaska kārta, nevis laka. Tomēr jāatceras, ka vasks arī reiz nodilst, tāpēc to ir nepieciešams atjaunot. Lakota parketa vaskošanai mēs iesakām izmantot Vācu ražotāja Oli Lacke GmbH OLI-AQUA POLISH 15.95. Jāatceras, ka smiltis ir gluži kā smilšpapīrs un īpaši kaitē koka grīdai. Iesakām pārsvarā koka grīdām veikt sauso uzkopšanu ar slotu, vai putekļusūcēju. Ļoti svarīgi saprast, ka liels mitruma daudzums un tvaiks koka grīdai ir kaitīgs. Ļoti slapju lupatu izmantošana ir nevēlama un tvaika putekļusūcējus izmantot nedrīkst. Ja veicat mitro uzkopšanu iesakām to darīt, kad tas tiešām ir ļoti nepieciešams. Lakotas koka grīdas ikdienas mazgāšanai iesakām izmantot – OLI-AQUA CLEAN 15.97 (Oli Lacke GmbH).

Eļļotas parketa grīdas.

Eļļotas parketa grīdas izskata un sajūtu ziņā ir daudz dabiskākās, bet attiecīgi prasa rūpīgāku kopšanu. Eļļa dziļi iesūcas koksnē un padara virskārtu cietu, bet pašas koka poras tiek atstātas vaļā, līdz ar to, tur var uzkrāties netīrumi. Pēc eļļota parketa ieklāšanas iesakām to pārklāt ar aizsargeļļu. Aizsargeļļa iesūcas koksnē, kopj un atjauno to un nolietotajām eļļotajām virsmām atkal piešķir krāsu dziļumu un spīdumu. Kā eļļota parketa aizsargeļļu iesakām izmantot Vācu ražotāja Oli Lacke GmbH līdzekli OLI-NATURA Holzpflegeöl. Tā ir profesionāla aizsargeļļa visu eļļotu koka un korķa grīdu, kāpņu, kā arī mēbeļu virsmu kopšanai un atsvaidzināšanai. Aizsargeļļas pamata bāze – linsēklu eļļa. Tāpat kā lakotu grīdu kopšanai, arī eļļota parketa ikdienas kopšanai ieteicams pamatā izmantot sauso uzkopšanu ar slotu, vai putekļusūcēju.  Veicot mitro uzkopšanu ir ieteicams izmantot grīdas mazgāšanas līdzekli, kas paredzēts eļļotām koka grīdām un satur eļļas pigmentus. Tādā veidā katru reizi, kad grīda tiek mazgāta tā tiek arī papildus ieeļļota un atkal aizsargāta. Ikdienas kopšanai iesakām izmantot OLI-NATURA Holzseife (Oli Lacke GmbH) saudzīgās mazgāšanas ziepes, kas paredzētas visām iekštelpu koka virsmām, kas pārklātas ar eļļu.

Mūsu piedāvātos grīdas kopšanas līdzekļus iegādājies šeit. 

Comments are closed.