TOP 5 kļūdas dzīvojot uz parketa grīdas!

Kļūdas dzīvojot uz parketa grīdas

Šajā rakstā ir apkopotas TOP 5 lielākās kļūdas, ko cilvēki pieļauj ieklājot un dzīvojot uz parketa grīdas. Šis raksts palīdzēs gan tiem, kuriem jau mājās ir parketa grīda, gan tiem, kuri vēl tikai plāno to ieklāt.

1. Nelīdzena pamatne.

Visa pamatā ir pamatne. Grīdas segums Jums labi kalpos tikai tad, ja tam apakšā būs līdzena, stabila un sausa pamatne. Vēloties nedaudz ieekonomēt un neizlīdzinot grīdas pamatni rezultātā varat iegūt tikai problēmas. Ar laiku jūs sākat pamanīt, ka čīkst grīda, tā kustās un nav stabila.

Ko darīt?

Nu jau vairs neko. Nākamreiz izlīdzinām pamatni! Nelīdzenumu iespējamība uz 2 tekošajiem metriem ir 1-2 mm.

2. Relatīvais gaisa mitrums un gaisa temperatūra.

Ļoti daudzi šīm lietām nepievērš īpašu uzmanību, tomēr tieši dēļ neatbilstoša relatīvā gaisa mitruma un temperatūras rodas vislielākās problēmas – spraugas, parketa čīkstēšana, parkets var sākt kustēties un piebriestot veidot pacēlumus.

Ko darīt?

Lai no tā izvairītos ir ieteicams parketa ieklāšanas laikā un pēc tam to ekspluatējot telpās ievērot relatīvo gaisa mitrumu:

  • Masīvais koka parkets – no 45-55% (RH)
  • Trīsslāņu parkets, divslāņu parkets – no 40-60% (RH)

Ja gaisa relatīvais mitrums ir zemāks, koks izžūst un rezultātā rodas spraugas, ja augstāks – parkets var piebriest un pacelties.

Tāpat ieteicams apkures periodā telpās nodrošināt 18 – 24 oC temperatūru. Turpretī parketa grīdas virsmas temperatūrai nevajadzētu pārsniegt 27 oC. Eļļotas koka virsmas daudz ātrāk reaģē uz klimata izmaiņām telpā, līdz ar to, ja Jums ir eļļotas grīdas šo vajadzētu īpaši ievērot.

Šādi ieteicamie gaisa mitruma un temperatūru rādītāji ne tikai pasargā Jūsu grīdu, bet arī uzlabo Jūsu veselību un kopējo organisma komfortu.

3. Izlijis ūdens.

Ir teiciens: “Izlietu ūdeni nesasmelsi”, bet tikai ne šoreiz. Ja tiek izliets jebkāda veida šķidrums, tas tūlīt ir jāsaslauka, arī lielāki ūdens daudzumi ir jālikvidē pēc iespējas ātrāk. Tieši tik vienkārši. Ja ūdens netiks saslaucīts, tas iesūksies parketa dēļos un var veidot dēļu deformācijas, kā arī vizuālas parketa grīdas izmaiņas.

Ko darīt, ja palielināta mitruma ietekmē ir deformējies parkets?

Ja paaugstināta mitruma ietekme ir bijusi īslaicīga, tad visticamāk, ka pēc izžūšanas tas atgriezīsies vecajā izskatā. Ja paaugstināta mitruma ietekme ir bijusi ilglaicīga un deformācijas nepazūd pēc pilnīgas pareta izžūšanas, tad grīdas segums diemžēl, skatoties pēc situācijas, pilnībā vai daļēji būs jāmaina, vai jāatjauno pārslīpējot un atkārtoti veicot virsmas apstrādi.

Ko darīt, ja uz parketa ir traipi?

Veikalos ir iespējams iegādāties speciālus līdzekļus, kas palīdz likvidēt traipus, kas radušies uz koka grīdām. Piemēram, eļļotam ozola parketam, traipi, kas radušies mitruma rezultātā reaģējot ar ozola miecvielām palīdzēs WOCA Tannin Spot Neutralizer. Vīna traipiem, kafijai u.c. noturīgiem traipiem palīdzēs WOCA Spot Remover (vairāk par abiem produktiem lasi šeit). Visus šos produktus ir iespējams iegādāties pie mums salonos.

4. Mēbeles bez “aizsarg paliktņiem”.

Ir lietas, ko cilvēki atliek ar domu: “Ai, izdarīšu vēlāk!” Un šī ir viena no tām. Ienākot izremontētā dzīvoklī ikvienam gribas ātrāk “dzīvot”, līdz ar to saliek visas mēbeles, galdus, krēslus, gultas, skapjus un jau pēc pirmās reizes sēžoties pie galda, pavelkot krēslu saprot, ka uz parketa grīdas radusies skaista, trekna švīka.

Ko darīt?

Pirms jebkuras mēbeles novietošanas telpā uz to kājām, vai uz apakšējām malām jāuzlīmē filca, vai gumijveida (pretslīdes) paliktnīši. Šie paliktnīši nav dārgi un ietaupīs grīdas atjaunošanas izdevumus. Četru dažādu veidu paliktnīšu komplekts mūsu salonos maksā tikai 2,30 EUR. Izvēloties datorkrēslu ir jāizvēlas tāds, kura ritenīši ir paredzēti koka grīdām, vai arī zem datorkrēsla ir jānovieto speciāli tam paredzēts paliktnis.

5. Nepareiza grīdas seguma kopšana.

Koka parketa grīda prasa lielākas rūpes par to. Bieži vien cilvēki grib koka grīdas, bet rūpēties par tām nevēlas, līdz ar to tās ātrāk sāk izskatīties nolietotas, plankumainas un vecas. Lielākās kļūdas:

  • pēc ieklāšanas grīdu neapstrādā ar virsmas aizsarglīdzekli (lakots parkets – vasks, eļļots parkets – aizsargeļļa);
  • grīdas mazgāšanā izmanto koka grīdām nepiemērotus grīdas kopšanas līdzekļus (trauku mazgāšanas līdzekļi, dažādas ziepes);
  • grīdas mazgāšanā izmanto konkrētajam apdares veidam neatbilstošu mazgāšanas līdzekli, piemēram, lakotu parketu kopj ar eļļota parketa mazgāšanas līdzekli;
  • grīdas mazgā ar ļoti slapju lupatu, vai mopu;
  • grīdas tīra ar tvaika slotām. Koks ir dabīgs materiāls un straujas temperatūras un mitruma maiņas var tam tikai kaitēt.

Ko darīt?

Lūk, daži ieteikumi, kā pareizi kopt parketa grīdu:

  • pēc grīdas ieklāšanas būtu ieteicams to pārklāt ar grīdas pārklājumam atbilstošu aizsarglīdzekli. Tas nav sarežģīti vai dārgi, to var izdarīt arī pats. Mūsu salona darbinieki ir gatavi piedāvāt Jums atbilstošāko līdzekli, kā arī izstāstīt kā to pareizi uzklāt. Ja tomēr nevēlaties to darīt pats, varam to izdarīt arī mēs;
  • aizsarglīdzekli būtu ieteicams ik pa laikam atjaunot, lai tiktu atjaunota grīdas aizsargkārtiņa;
  • grīdas ikdienas kopšanā iesakām veikt sauso uzkopšanu ar putekļu sūcēju, vai saslaucīt putekļus ar birsti. Kad grīda tiek mazgāta iesakām izvēlēties mazgāšanas līdzekli kas ir paredzēts konkrētā grīdas seguma pārklājuma veidam (lakotai grīdai izmantot, lakotas grīdas mazgāšanas līdzekli, eļļotām grīdām eļļotas grīdas mazgāšanas līdzekli);
  • grīdu ieteicams mazgāt ar labi nospiestu, viegli mitru mazgāšanas lupatu, vai mopu.
Variāk par pareizu parketa grīdas kopšanu lasi šeit.

Comments are closed.