Parketa ieklāšana uz apsildāmās grīdas

Apsildāmās grīdas ieklāšana

Parketa ieklāšana uz apsildāmās grīdas.

Pareizi veicot ieklāšanu, trīsslāņu un divslāņu parkets ir piemērots instalēšanai arī uz apsildāmās grīdas. Cietkoksnes grīdām piemītošais termiskās pretestības rādītājs ir piemērots apsildāmām grīdām, tas ir ne pārāk augsts, ne arī zems, līdz ar to labi laiž cauri siltumu.

Staigājot pa cietkoksnes parketa grīdu Jūsu pēdas jutīs siltumu pat tad, kad apkures sistēma būs izslēgta. Daudzslāņu parketa izmantošana rada mazākas dēļu piebriešanas vai sažūšanas svārstības nekā tas notiek masīvo dēļu vai parketu grīdām. Tādas koku sugas kā dižskābardis vai kļava uz nelabvēlīgām klimata izmaiņām reaģē straujāk un pastāv lielāka iespēja, ka parādīsies spraugas starp dēļiem. Tāpēc mēs apsildāmajām grīdām iesakām izvēlēties koku sugas ar zemākiem hidroskopiskuma rādītājiem (piem. ozols). Izvēloties materiālu apsildāmajām grīdām svarīga ir arī apdare. Materiāli ar atvērto poru apdari (eļļoti, vaskoti) ir jūtīgāki pret klimata svārstībām nekā materiāli, kas pārklāti ar videi draudzīgām lakām.

Trīsslāņu parkets ir piemērots arī ieklāšanai peldošajā versijā, tomēr mēs rekomendējam pielīmēt pilnībā pie pamatnes.

Svarīgi pamatnes rādītāji:

  • Mūsdienās siltajām grīdām speciālisti iesaka izmantot zemas temperatūras siltumnesēja apkures sistēmas. Izmantojot ūdeni kā siltumnesēju, tā caurplūdes temperatūra nedrīkst pārsniegt 550C.
  • Cietkoksnes grīdas nav piemērotas ieklāšanai uz pamatnēm, kas tiek apsildītas ar elektrību.
  • Minimālais betona biezums virs apkures caurulēm nedrīkst būt mazāks par 40 mm.
  • Siltumu atstarojošajām A3 tipa apsildāmajām pamatnēm siltumnesēja caurules ir iebetonētas pamatnes vidū. Tas nozīmē, ka mitrums no apakšējās pamatnes zonas neizdalās pirmajā izsildīšanas fāzē. Tāpēc ieteicama ir pamatnes divpakāpju izsildīšana ar tās atdzesēšanu starp sildīšanas reizēm.
  • Svaigi ielietām betona pamatnēm ir dabiski jāžūst vismaz 21 dienu pirms tiek ieslēgta apsildes sistēma. Anhidrīta grīdām šis laika posms ir 7 dienas.
  • Apsildāmās pamatnes izsildīšanu veic klients atbilstoši saskaņotajam grafikam, tā izpildi apstiprinot rakstiski. Šo apstiprinājumu pievieno materiāla pasūtījuma dokumentiem.
  • Vietas, kurās tiek mērīts pamatnes mitrums izsildīšanas laikā, jāsaskaņo ar siltās grīdas ierīkotājiem, lai mitrums kļūdaini netiktu mērīts laukumos, kur tas izžūst ātrāk.
  • Atlikušais mitrums betona pamatnēs nedrīkst pārsniegt 1.8 CM%, bet anhidrīta pamatnēm 0.3 CM%.
  • Liela vērība jāpievērš izmantoto materiālu termiskās pretestības rādītājiem, lai sasniegtu siltuma caurplūdes optimālo attiecību starp slāņiem virs sildelementiem (pamatne un virsējais slānis (piem. parkets)) un zem tiem. Siltuma pārvade uz leju nedrīkst pārsniegt 20W/kv.m. vai 25% no siltuma pārvades uz augšu. Tāpēc koka grīdas biezumam nevajadzētu pārsniegt 22mm.

Noteikumi, kas jāievēro īpašniekam:

  • Izvairieties no straujām klimata svārstībām.
  • Uzturiet konstantu telpas temperatūru no 180C – 240C un relatīvo gaisa mitrumu no 40%-60%. Apkures sezonas laikā mēs iesakām izmantot gaisa mitrinātājus.
  • Izvairieties no pārmērīga mitruma iedarbības vasaras mēnešos.
  • Parketa virsmas temperatūra nedrīkst pārsniegt 270C.

Comments are closed.